ΑΓΣ Ιωαννίνων: Η κολόνα του στίβου στη Δυτική Ελλάδα!

ΑΓΣ Ιωαννίνων: Η κολόνα του στίβου στη Δυτική Ελλάδα!

Τα Ιωάννινα δεν είναι μόνο μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, με την υπέροχη λίμνη της, αλλά και μια αθλητική κυψέλη. Εκεί, όπου το φετινό ραντεβού των Βίκος Street Relays είναι για τις 10 Ιουνίου.

Η αθλητική δράση είναι έντονη στην περιοχή και ένα από τα τμήματα που μπορεί να υπερηφανεύεται είναι του στίβου.

Ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ιωαννίνων μετράει ήδη 57 χρόνια «ζωής», αν και επίσημα ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου του 1963. Οι ζυμώσεις είχαν ξεκινήσει όμως τρία χρόνια νωρίτερα, όταν αθλητές στίβου του «Αβέρωφ» και του «Ατρομήτου» αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον ΑΓΣΙ. Ήταν το μοναδικό σωματείο στίβου στη Δυτική Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά του χρώματα το λευκό και το μπλε, με έδρα το Εθνικό Στάδιο Ζωσιμάδων. Πρώτος προπονητής είχε αναλάβει ο γυμναστής Θανάσης Δρούγιας και τον διαδέχθηκε ο παλιός σπρίντερ Τάκης Ζιώγας, ενώ διοικητικά τον στήριζαν οι αδελφοί Σπύρος και Γιάννης Μπαλτογιάννης.

Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν και από τον σύλλογο έχουν «ανδρωθεί» μεγάλες μορφές του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Μάλιστα, τη δεκαετία του ’70 με προπονητή τον Νίκο Πετρόπουλο αναδείχθηκαν πρωταθλητές, όπως ο Νικόλαος Μάντης στα 400μ., ο Παναγιώτης Πλιακοπάνος στα 800μ., ο Δημήτρης Δούλης στα 400μ., ο Κωνσταντίνος Καμπέρης στο ύψος, ο Βασίλης Πλάτωνας και ο Κωνσταντίνος Μπάτσος στο δέκαθλο. Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια έγιναν προπονητές και ανέδειξαν με τη σειρά τους άλλους πρωταθλητές που κυριάρχησαν σε διοργανώσεις τη δεκαετία του ’80.

Η λίστα μεγάλη, αλλά θα αναφερθούμε στις πιο χαρακτηριστικές μορφές. Ο Θανάσης Τσιγκούλης κυρίως, στα 3.000μ. και τα 3.000μ. στιπλ, ο Παύλος Μακρίδης που ήταν τρίτος Βαλκανιονίκης στα 10.000μ., ο Κωνσταντίνος Ντάρας στα 200μ. και 400μ., ο Νίκος Μασίνας στα 400μ. και τα 400μ. εμπόδια, η Φανή Σιώζου στο έπταθλο, ο Αντώνης Γάγας στα 800μ. και 1.500μ. και ο Παναγιώτης Μενάγιας στα 110μ. εμπόδια.

Μακρύς ο… κατάλογος και τη δεκαετία του ’90, με ένα γνώριμο μάλιστα, πρόσωπο στην περιοχή, που είναι αντιδήμαρχος τον Παντελή Κολόκα. Νικητής σε Βαλκανικούς Αγώνες και 9ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στις μεσαίες αποστάσεις. Ακόμη ο Λάμπρος Ζάραγκας, που έχει αναδειχθεί Βαλκανιονίκης και Μεσογειονίκης στα 10.000μ.

Εκτός όμως από τις μεγάλες μορφές, ο σύλλογος είναι το πρώτο σωματείο στη Δυτική Ελλάδα που τα τελευταία 20 χρόνια βρίσκεται σχεδόν πάντα ανάμεσα στα δέκα πρώτα σωματεία της χώρας. Το 1995 είχε φθάσει στην 5η θέση, ενώ πέρσι ήταν 10ος με 6.679 βαθμούς στην αξιολόγηση των σωματείων του ΣΕΓΑΣ. Επίσης, πέρσι ο σύλλογος ήταν πρωταθλητής στο Βόρειο όμιλο στην κατηγορία παμπαίδων- παγκορασίδων.

Έχει «δώσει» πολλούς αθλητές στις Εθνικές ομάδες σε όλες τις κατηγορίες και πολλοί έχουν διακριθεί, όπως ο Παύλος Μακρίδης, 3ος Βαλκανιονίκης στα 10.000μ., ο Δημήτρης Γοργόλης, μέλος της Εθνικής ομάδας στη σφαίρα και το δίσκο, ο Ιωάννης Δούλης, πρωταθλητής στο δέκαθλο και το μήκος, ο Βαγγέλης Κρικώνης στα σπριντ, ο Αριστείδης Παπανικολάου στο μήκος και ο Βαγγέλης Λέκκος στο ύψος. Φυσικά όλα οφείλονται και στο φυτώριο…

Στις ακαδημίες του Α.Γ.Σ.Ιωαννίνων δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός παιδιών όλων των ηλικιών. Αποτελούν ένα πολύ ζωντανό και ελπιδοφόρο κομμάτι του συλλόγου. Τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική δουλειά από όλες τις πλευρές ώστε οι ακαδημίες να αποτελέσουν τροφοδότη της αγωνιστικής ομάδας. Σκοπός είναι οι ακαδημίες να συμμετέχουν όσο το δυνατόν σε περισσότερους αγώνες, όχι μόνο τοπικά, αλλά και στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

Ν’ αναφέρουμε ό,τι τώρα στο αγωνιστικό ο σύλλογος έχει 3 προπονητές, τον Θανάση Τσιγκούλη στους δρόμους, τον Κώστα Μπάτσο στα άλματα και την Κλαίρη Γιαννοπούλου σε δρόμους και άλματα. Επίσης, εξωτερικός συνεργάτης και υπεύθυνος στις ρίψεις είναι ο Βασίλης Πλάτωνας. Στις ακαδημίες είναι 4 προπονητές, η Δήμητρα Τσίλη στο προαγωνιστικό και οι Νίκος Νούσιας, Κώστας Μήταρης και Σοφία Μάρκου.

Ανάμεσα στους αθλητές που ξεχωρίζουν είναι ο περσινός πρωταθλητής εφήβων στα 100 και 200 μέτρα, Παναγιώτης Αρβανίτης και ο Ανδρέας Στεργίου στα 800μ. στους άνδρες.