Σκυταλοδρομία προσφοράς στους «Ταξιδευτές της Ελπίδας»

Σκυταλοδρομία προσφοράς στους «Ταξιδευτές της Ελπίδας»

Το στοίχημα των Βίκος Street Relays στην Κοζάνη και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας, στις 21 Μαΐου, είναι διπλό. Από τη μία να φέρει τον κόσμο κοντά στον αθλητισμό και από την άλλη να στηρίξει ενεργά τον Μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων- Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Κοζάνης, που με τα έσοδα από τις συμμετοχές θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα και χωρίς προβλήματα το κέντρο ημερών «Ταξιδευτές της Ελπίδας».

Τα Βίκος Street Relays έχοντας συνδέσει τη διοργάνωση με τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και την προσφορά με πράξεις, προσφέρει έσοδα από τους αγώνες για την στήριξη του συλλόγου.

Τι είναι, όμως, οι “Ταξιδευτές της Ελπίδας” και γιατί επιλέχθηκαν από τα Βίκος Street Relays;

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2006 από γονείς και φίλους. Η ανάγκη δημιουργίας του συλλόγου προέκυψε από την αγωνία των γονιών για την εκπαίδευση και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των παιδιών με αυτισμό. Οι στόχοι του συλλόγου είναι:

* Η αξιοποίηση στον ανώτερο δυνατό βαθμό του δυναμικού του κάθε ατόμου ώστε αυτό να καταστεί όσο είναι δυνατόν πιο αυτόνομο και ανεξάρτητο.

* Η κοινωνική ένταξη.

* Η προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση.

* Η επαγγελματική αποκατάσταση.

* Η υποστηριζόμενη διαβίωση ατόμων με νοητική υστέρηση και αυτισμό.

* Η ψυχοκοινωνική στήριξη του ατόμου και της οικογένειας

* Η εκπαίδευση εκπαιδευτών και γονέων.

* Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινότητας.

Από το 2006 μέχρι και σήμερα ο σύλλογος κατάφερε πολλά. Στάθηκε δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους και προσπάθησε με ιδία έσοδα να μεγαλώνει και δυναμώνει και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 1400μ2, στον Αργιλο του Δήμου Κοζάνης, όπου λειτουργεί το κέντρο ημερήσιας φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης και η υποστηριζόμενη διαβίωση των ατόμων με αυτισμό.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με Αυτισμό Κοζάνης, Ελένη Παφύλη, «το κέντρο ημερήσιας φροντίδας εξυπηρετεί 25 παιδιά, ενώ η υποστηριζόμενη μονάδα διαβίωσης σχεδιάζεται να λειτουργήσει το 2018 κα θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 12 άτομα σε συνθήκες μόνιμης διαβίωσης και 4 άτομα για σύντομη παραμονή στον ξενώνα».

Στη δομή στήριξης απασχολούνται 10 άτομα επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων όπως ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, γυμναστές, εργοθεραπευτές και εφαρμόζονται προγράμματα που στοχεύουν στην εκπαίδευση, στη φυσική αγωγή και στην αυτοεξυπηρέτησή των παιδιών καθώς και στην κοινωνική τους ένταξη.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία της δομής ξεκίνησαν από τον σύλλογο ατόμων με αυτισμό το 2007 με την παραχώρηση της γης από την δήμο Κοζάνης και χρειάσθηκαν δέκα χρόνια ενεργειών και πρωτοβουλιών για να ξεπεραστούν αρκετές δυσκολίες ώστε να καταφέρει το συγκεκριμένο έργο να είναι επιλέξιμο στα έργα του ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι για την ολοκλήρωση του έργου σε βάθος δεκαετίας εργάστηκαν με ζήλο δήμαρχοι βουλευτές, περιφερειάρχες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

«Ένας από τους βασικότερους στόχους που θέσαμε εξ αρχής εκτός από τη δημιουργία της δομής στήριξης ήταν η κατασκευή της υποστηριζόμενης μονάδας διαβίωσης δηλαδή ένας ξενώνας που θα εξασφαλίζει στέγη στα άτομα με αυτισμό όταν εμείς οι γονείς δεν θα μπορούμε πλέον να τα στηρίζουμε ή θα έχουμε φύγει από τη ζωή», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου και υπογράμμισε ότι ο στόχος του συλλόγου που έχει και την ευθύνη λειτουργίας αυτής της δομής είναι «η διαβίωση και η καθημερινότητα των ατόμων με αυτισμό να γίνεται σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον μακριά από κάθε απόχρωση ιδρυματοποίησης».

Όσο για την προσφορά των Βίκος Street Relays: «Είναι μεγάλη η χαρά μας και μεγάλη η σημασία της στήριξης. Εύχομαι η σκυτάλη της αλληλεγγύης να συνεχίσει τον αγώνα της σε όλη την Ελλάδα».