Στην Πάτρα αλλάζουμε σκυτάλη στη μνήμη της Αλέκας Σιούλη

Στην Πάτρα αλλάζουμε σκυτάλη στη μνήμη της Αλέκας Σιούλη

Στους πρώτους φιλανθρωπικούς αγώνες δρόμου σκυταλοδρομιών Βίκος Street Relays, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην Πάτρα, με την οργανωτική ευθύνη του Πατραϊκού Αθλητικού Ομίλου, τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Αχαϊας «Φειδιππίδης» και τον σύλλογο «Ερμής 1877» θα  τιμηθεί η μνήμη της Αλέκας Σιούλη-Βενέρη.

Οι παιδικές σκυταλοδρομίες Kids Relays 4×50μ. και 4×100μ. είναι αφιερωμένες σε μια εκ των κορυφαίων σπρίντερ όλων των εποχών, που ως πρωταθλήτρια με τον ΠΑΟΚ έγραψε μοναδική ιστορία.

Η Αλέκα Σιούλη ήταν η κορυφαία σπρίντερ της εποχής της και υπήρξε κάτοχος 15 πανελλήνιων ρεκόρ σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, είχε ατομικό ρεκόρ 11.79 στα 100 μ., ενώ είχε τρέξει τα 200 μ. σε 24.08 το 1981, επιδόσεις που αποτέλεσαν πανελλήνια ρεκόρ της εποχής. Στο βιογραφικό της είχε ένα πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μ. και πέντε στα 200 μέτρα, στην κατηγορία των γυναικών.

Για όσους την είχαν δει να αγωνίζεται η Αλέκα Σιούλη ήταν μία ανεπανάληπτη «σαΐτα», μία κορυφαία σπρίντερ, που ξεχώρισε από μικρή ηλικία (πρωταθλήτρια στα 100 μέτρα από τα 16), έχοντας ένα στιλ που ήταν πρωτοπόρο για την εποχή της.

Το 1989 μετακόμισε στην Πάτρα, όπου δούλεψε ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε την προπονητική της καριέρα στην Παναχαϊκή. Ως προπονήτρια των «κοκκινόμαυρων» είχε τεράστια συμβολή και προσφορά στο άθλημα, καθώς υπό τη δική της επίβλεψη και του συζύγου της προπονητή Βασίλη Βενέρη, οδήγησαν σε σχεδόν 250 μετάλλια αθλητές και αθλήτριες της Παναχαϊκής.

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών μετά από μάχη 8 μηνών με την επάρατη νόσο.

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Νίκου Μουρατίδη, με την Αλέξα Σιούλη να σημειώνει πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με 11.79, το 1980 στο Παλέρμο της Σικελίας.