«Τα Βίκος Street Relays προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία»

«Τα Βίκος Street Relays προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία»

Πόσες φορές έχουμε ακούσει την έκφραση «το λέει η καρδιά του». Ίσως δίπλα στη φράση αυτή να μπορούσε να μπει ένα όνομα: Χρήστος Γαρέφης. Προπονητής, αλλά και αθλητής και πως να μην το αποκαλέσεις αθλητή, όταν μετέχει σε πολλές αθλητικές εκδηλώσεις και μάλιστα, σε υψηλό επίπεδο μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα σε αυτές δεν μπορούσε να πει όχι και σε μια γιορτή του αθλητισμού, όπως τα Βίκος Street Relays που διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που ζει και εργάζεται. Μπορεί να μην είναι πρωταγωνιστής, αλλά θεωρεί τον εαυτό του και πολλούς που μετέχουν σαν «αόρατους συμμετέχοντες της ελληνικής κοινωνίας. Ανάμεσα σε αυτούς που τρέχουν είναι άνθρωποι από διάφορα επαγγελματικά φάσματα, γιατροί, δάσκαλοι, δικηγόροι, ακόμη και γονείς που τη μία μέρα τρέχουν στα Βίκος Street Relays και την επόμενη είναι καλύτεροι στη δουλειά τους.

Τα Relays προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία. Η σκυτάλη είναι ομαδικό, της παρέας», δηλώνει και ήδη ετοιμάζει τις δικές του ομάδες για να πάρουν μέρος την Κυριακή 7 Μαΐου στα Βίκος Street Relays στη Θεσσαλονίκη.

Ο Χρήστος Γαρέφης το 2015 στην ηλικιακή κατηγορία 60-64 ετών αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο τρίαθλο. Με μισό αιώνα να έχει συμπληρώσει στον αθλητισμό. Ξεκίνησε από τον στίβο, τον κέρδισε όμως ο υγρός στίβος. Ασχολήθηκε με τέσσερα ολυμπιακά αθλήματα με συμμετοχή στην Εθνική ομάδα, στην κολύμβηση, την υδατοσφαίριση, την ιστιοπλοΐα και το τρίαθλο. Με πλήρωμα τον Ντάνι Πασχαλίδη και στα 49 του χρόνια ο Χρήστος Γαρέφης μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, όπου στην κατηγορία Tornado κατέλαβε τη 12η θέση.

Για να πάρουμε μια γεύση της αστείρευτης δύναμής του, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τριάθλου που έγινε στο Σικάγο, ολοκλήρωσε σε 1:08.05, κάνοντας 11.17 στο κολύμπι, 29.13 στο ποδήλατο και 21.18 στο τρέξιμο. Ίσως όμως τελικά παίζει ρόλο και η φιλοσοφία που έχει αναπτύξει στην προπονητική. «Νομίζω ότι το σώμα το έχουμε εξαντλήσει στο 99%, ενώ τον εγκέφαλο είμαστε στο 12% και μπορεί να λέω πολλά. Ουσιαστικά ο εγκέφαλος λειτουργεί σαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που λαμβάνει, επεξεργάζεται, αναλύει τα δεδομένα, δίνοντας τις εντολές στο σώμα να εκτελέσει σαν ψυχρή μηχανή, αποκλείοντας το συναίσθημα».

Στη Θεσσαλονίκη και έχει δημιουργήσει την «Salonica Tennis Club»

«Θέλω να ανακαλύπτω ταλέντα, να μεταφέρω την εμπειρία και τις γνώσεις μου και αυτό θα είναι η παρακαταθήκη μου για τη νέα γενιά. Το θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου», λέει χαρακτηριστικά.