Φάνης Τσιμιγκάτος: Στα Relays τρέχουμε και τιμούμε τη μνήμη του!

Φάνης Τσιμιγκάτος: Στα Relays τρέχουμε και τιμούμε τη μνήμη του!

Στους πρώτους φιλανθρωπικούς αγώνες δρόμου σκυταλοδρομιών Βίκος Street Relays, που θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην Πάτρα, με την οργανωτική ευθύνη του Πατραϊκού Αθλητικού Ομίλου, τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Αχαϊας «Φειδιππίδης» και τον σύλλογο «Ερμής 1877» θα  τιμηθεί η μνήμη του Πατρινού πανελληνιονίκη και πολυνίκη μαραθωνοδρόμου, Φάνη Τσιμιγκάτου.

Ο Φάνης (Θεοφάνης) Τσιμιγκάτος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1947 και από τα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό. Πρώτος -και τελευταίος- αθλητικός σύλλογος του υπήρξε η Παναχαϊκή ΓΕ, όπου άρχισε να ασχολείται με το αγώνισμα του μαραθωνίου, το οποίο αγάπησε και υπηρέτησε πιστά.

Το ταλέντο του και μόνο αυτό ήταν που τον οδήγησε στο να ζήσει σπουδαίες στιγμές, παραμένοντας μέχρι το τέλος της μεγάλης καριέρας του ένας «αυτοδίδακτος» αθλητής. Μαζί με τον Νίκο Αργυρόπουλο δημιούργησαν ένα σπουδαίο δίδυμο για την εποχή τους, ενώ μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του αγωνίσματος, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάδειξη της Πάτρας ως την «πόλη των μαραθωνοδρόμων».

Υπήρξε πέντε φορές πανελληνιονίκης στον Μαραθώνιο, με νίκες στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας και σε άλλους διεθνής αγώνες. Κατείχε την καλύτερη ελληνική επίδοση στον Μαραθώνιο από το 1982 και τον Χρυσό Μαραθώνιο της IAAF με χρόνο 2:19.55 έως το 1998 όταν και την κατέρριψε ο Νίκος Πολιάς με χρόνο 2 ώρες 18,38, επίδοση που την βελτίωσε ακόμα περισσότερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με 2:17.56.

Αργυρός Βαλκανιονίκης το 1974 στη Σόφια, μεγάλη επιτυχία για τον Τσιμιγκάτο που την προηγούμενη χρονιά είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με την διοίκηση του ΣΕΓΑΣ και προπονούταν μόνος σε δρόμους της Πάτρας. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στους Πανευρωπαϊκούς της Ρώμης συμμετέχοντας στον τελικό όπου εγκατέλειψε.

Στον διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας, που μετρούσε κάποιες χρονιές και σαν ο αγώνας του πανελλήνιου πρωταθλήματος, κατέκτησε την πρώτη θέση δυο φορές. Το 1977 με χρόνο 2 ώρες 39:36.00 κάτω από ασυνήθιστη ζέστη και δυνατό αέρα για την εποχή, μέχρι το 29 χιλιόμετρο ήταν δεύτερος πίσω από τον Σοβιετικό Γιούρι Λάπτεβ νικητή της προηγούμενης χρονιάς. Πρώτος ήταν και το 1983 με χρόνο 2 ώρες 28.18. Ήταν 3ος το 1980 με χρόνο 2 ώρες 25.24, 2ος το 1984 χάνοντας την πρώτη θέση 150 μέτρα πριν τον τερματισμό από τον Νότιο Αφρικανό Σβάνεπελ.

Σαν βετεράνος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μελβούρνης το 1987. Στην προσωπική του ζωή ήταν υπάλληλος του ΟΤΕ, το 1988 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου δρομέων – Μαραθωνοδρόμων.