Ο Βάιος Γιώρας στέλνει μήνυμα για όλα τα άτομα με κινητικά προβλήματα!

Ο Βάιος Γιώρας στέλνει μήνυμα για όλα τα άτομα με κινητικά προβλήματα!

Τα Βίκος Relays στο Μαρούσι στις 26 Απριλίου προσφέρουν και πάλι… ανοικτές θύρες για άτομα με κινητικά προβλήματα, συνεχίζοντας με την ίδια ένταση τις ενέργειές για την κοινωνικοποίησή τους και την επιστροφή τους στον αθλητισμό.

Ο Βάιος Γιώρας είναι από αυτούς που θα δώσουν το παράδειγμα προς μίμηση στις 26 Απριλίου στο Μαρούσι. Εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, όμως κατάφερε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις να μη μείνει στο περιθώριο, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Το αντίθετο μάλιστα, είναι πλέον από αυτούς που παρακινούν με κάθε τρόπο άτομα με κινητικά προβλήματα να μη μένουν αδρανείς και ο αθλητισμός είναι μια εξαιρετική διέξοδος.

Θα είναι παρών στα Relays του Αμαρουσίου, άλλωστε είναι προπονητής στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο του Αμαρουσίου και επίσης προπονητής στην ομάδα ράγκμπι με αμαξίδιο επίσης στο Μαρούσι. “Θεωρώ πάρα πολύ καλό όλο αυτό που θα γίνει. Η ιδέα του να συμμετέχουν σε έναν τέτοιο αγώνα και άτομα με κινητικά προβλήματα είναι εξαιρετική και συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή τους. Και είναι σημαντικό γιατί βάζεις ουσιαστικά το άτομο να το ζήσει όλο αυτό, όχι απλά να το δει από έξω”, είπε ο Βάιος Γιώρας, προσθέτοντας πως “ο συμβολισμός της σκυτάλης είναι επίσης πολύ σημαντικός, γιατί αναδεικνύει την ομαδικότητα, τις συνεργασίες, την φιλία. Είναι πολύ σημαντικό που σε έναν τέτοιο αγώνα δρόμου μέσα στην πόλη συνδυάζεται η παρουσία ατόμων με κινητικά προβλήματα με τον αθλητισμό”.

Η προσβασιμότητα, η μη περιθωριοποίηση είναι προβλήματα που υπάρχουν ακόμα στην ελληνική πραγματικότητα, γίνονται ωστόσο προσπάθειες να καταπολεμηθούν και να δοθούν λύσεις. “Είναι μεγάλη η συζήτηση και θα εμπεριέχει κουβέντα από ρατσισμό μέχρι και δύσκολη επανένταξη των ατόμων αυτών στη κοινωνία. Και το ίδιο το άτομο έχει ευθύνη, αλλά λιγότερη θεωρώ, κυρίως γιατί ιδίως στην αρχή δεν έχει ιδέα ή γνώση για το τι θα αντιμετωπίσει. Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει μόνιμη ή κινητική αναπηρία, θα πρέπει να τη βιώσει, να μπει νοερά στον κόσμο αυτό…”, είπε ο Γιώρας, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, και κατέληξε: “Με την παρουσία ατόμων με κινητικά προβλήματα στα Relays, αυτή την πρωτότυπη ιδέα, δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο στα ίδια τα άτομα να αθληθούν, αλλά κυρίως να διαπιστώσει και ο αρτιμελής τι μπορεί να κάνουν αυτά τα άτομα. Εγώ είμαι στον δήμο Αμαρουσίου από το 2002 και προσπαθούμε να συμβάλλουμε στο να αλλάξει η κατάσταση και υπάρχει άριστη συνεργασία με τον δήμαρχο, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος μας στηρίζει με κάθε τρόπο”.