Παντελής Κολόκας: «Σύμβολο της πόλης τα Βίκος Street Relays»

Παντελής Κολόκας: «Σύμβολο της πόλης τα Βίκος Street Relays»

Ανήκει στη «χρυσή» γενιά των δρομέων, των ρομαντικών εποχών, που η ευγενής άμιλλα ήταν το χαρακτηριστικό της. Ο λόγος για τον Παντελή Κολόκα, τον πρωταθλητή των μεσαίων αποστάσεων που έγραψε τη δική του ιστορία στον ελληνικό στίβο. Στη δεκαετία του ’90 έτρεχε μαζί με συναθλητές του όπως ο Νότης Παπούλιας, σημερινός Διευθυντής Αγώνων των Βίκος Street Relays, ο Σπύρος Χριστόπουλος, ο Νίκος Βούζης, ο Φώτης Δεληγιάννης και ο Σταύρος Καρρές.

Γεννημένος στις 16 Μαΐου του 1971, ξεκίνησε από νωρίς τον αθλητισμό και τον στίβο και το 1986 ήταν ήδη πρωταθλητής. Σταμάτησε το 1997. Σε αυτή τη δεκαετία κατάφερε να σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων με 1.49.52, όταν το 1990 μετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων- νεανίδων που είχε γίνει στο Πλόβντιβ. Η επίδοσή του αποτέλεσε και το ατομικό του ρεκόρ στο αγώνισμα, ενώ στα 1.500μ. είχε πετύχει 3.44.19 το 1993 σε μίτινγκ στην Κολονία. Έχει κατακτήσει πολλά μετάλλια, ενώ έχει αναδειχθεί τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας στον κλειστό, το 1993 στα 800μ. και το 1996 στα 1.500μ. και τα 3.000μ. Επίσης, έχει κερδίσει δύο φορές το Σχολικό Πρωτάθλημα Λυκείων το 1988 και το 1989 στα 1.500μ.

Πέρασε από τον ΑΣ Άρη Θεσσαλονίκης και φυσικά τον ΑΓΣ Ιωαννίνων, αφού είναι γέννημα θρέμμα Γιαννιώτης. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τα κοινά, έχοντας μπει στην πολιτική. Πέρασε από τη Νομαρχία και την Περιφέρεια, σαν αντινομάρχης και αντιπεριφερειάρχης και σήμερα είναι αντιδήμαρχος.

Θα ήθελε όμως να γυρίσει το χρόνο πίσω. Όχι μόνο για να ζήσει ξανά τις μεγάλες στιγμές, αλλά να διορθώσει τα λάθη που πιστεύει ότι έκανε. «Θα άλλαζα πολλά. Καταρχάς το γεγονός ότι εκείνη την εποχή τα κάναμε όλα. Ήταν λάθος, γιατί έτρεχα σε ανοιχτό και κλειστό και στον ανώμαλο δρόμο. Επίσης, ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος πίστευε σε εμένα, αλλά εγώ δεν μπόρεσα και ήταν λάθος μου που δεν ήρθα στην Αθήνα. Ήταν όμορφες εποχές, υπήρχε για μένα γνήσιος ανταγωνισμός», λέει ο Παντελής Κολόκας.

Τώρα όμως από τη θέση του αντιδημάρχου, έχει αναλάβει την Παιδεία, την Κοινωνική Πολιτική και τον Αθλητισμό, σημαντικά στοιχεία, που γνωρίζει πολύ καλά. Γι’ αυτό και σταδιακά το δρομικό κίνημα αυξάνεται στην πόλη και ένας από τους αγώνες που είναι χαρακτηριστικός και θα λέγαμε σήμα κατατεθέν της, είναι τα Βίκος StreetRelays.

«Είναι διαφορετικός αγώνας. Είναι απολύτως προσαρμοσμένος με το δρομικό κίνημα με αναπτυγμένα στοιχεία την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και τη μοναδικότητα. Συμβολίζει και την πόλη μας, γιατί έχει το ξεχωριστό τοπικό προϊόν μας, τον Βίκο. Πάντως, ο δήμος μας και εγώ προσωπικά δίνουμε βαρύτητα στους δρόμους που συνάδουν με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Βοηθάει και τον αθλητικό τουρισμό», καταλήγει ο Παντελής Κολόκας που δίνει ραντεβού το Σάββατο 10 Ιουνίου για ένα ακόμη Βίκος StreetRelays στα πανέμορφα Ιωάννινα.