«Τα Relays συμβολίζουν την ισότητα»

«Τα Relays συμβολίζουν την ισότητα»

Τα Βίκος Street Relays δεν είναι μόνο μια γιορτή του αθλητισμού. Οι συμβολισμοί και τα μηνύματα είναι τόσο έντονα όσο και το πάθος των δρομέων που παίρνουν μέρος στην πρωτότυπη σειρά σκυταλοδρομιών. Εδώ και τρία χρόνια οι αγώνες δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να βγουν στο δρόμο και να μεταλαμπαδεύσουν την αξία της αλληλεγγύης και της προσπάθειας. Αν κάποιοι μπορούν να μεταδώσουν καλύτερα αυτό το μήνυμα είναι τα ΑμεΑ. Ο Ανδρέας Κατσαρός πάσχει εκ γενετής από εγκεφαλική παράλυση. Αυτό όμως δεν του έχει σταθεί εμπόδιο στην επαγγελματική του καριέρα, καθώς είναι επιτυχημένος δικηγόρος, αλλά ούτε στην αθλητική του πορεία αφού κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου στα 50μ. ύπτιο. Από τότε έχει πάρει μέρος στους Αγώνες του Λονδίνου (7ος στα 50μ. ύπτιο), ενώ ανεβαίνει με χαρακτηριστική συνέπεια στο βάθρο παγκόσμιων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ο 29χρονος κολυμβητής θα συμμετάσχει στα Street Relays που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και καλεί τους συμπολίτες του να δώσουν δυναμικό παρών.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον αθλητισμό;
Από μικρός παρακολουθούσα ο,τι αθλητικό συνέβαινε. Πάντα μου άρεσε. Το 1996 ξεκίνησα κολύμβηση για θεραπευτικούς λόγους και το 2004 συνέχισα πιο ενεργά. Το 2005 κατέκτησα το πρώτο μου μετάλλιο και τον επόμενο χρόνο πήρα μέρος στο πρώτο μου παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι βάσεις που είχα τα προηγούμενα χρόνια με βοήθησαν όταν ξεκίνησα την αγωνιστική κολύμβηση.

Πέρα από τις διακρίσεις σου τι έχεις κερδίσει από τον αθλητισμό;
Κέρδισα σημαντικές εμπειρίες γιατί είδα ότι κάποιος άνθρωπος που έχει οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας μπορεί να τα καταφέρει. Γίνεσαι περισσότερο αυτόνομος μέσα από τον αθλητισμό. Σίγουρα δημιουργείς νέους φίλους και γνωριμίες. Έχω γνωρίσει από κοντά τον πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας. Χάρη στον αθλητισμό αλλάζει η ζωή σου και γίνεσαι πιο κοινωνικός σε μία κοινωνία που δεν είναι τόσο ευπρόσδεκτη για τα ΑμεΑ.

Πώς έζησες τη συμμετοχή σου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες;
Στο Πεκίνο και το Λονδίνο βίωσα ένα σοκ γιατί τα στάδια ήταν γεμάτα, κάτι που δε συμβαίνει στην Ελλάδα. Η παρουσία στους Παραολυμπιακούς είναι αντάξια με εκείνη στους Ολυμπιακούς. Οι αθλητές κάνουν τις ίδιες ώρες προπόνησης και έχουν τις ίδιες αγωνίες. Πρέπει να επιδείξεις ψυχική δύναμη για να πετύχεις τους στόχους σου για τον εαυτό σου, τον προπονητή και την οικογένειά σου.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τους Αγώνες του Ρίο;
Η ελληνική Παραολυμπιακή ομάδα έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Μπορεί να είμαστε μακριά από τα 24 μετάλλια του Πεκίνου αλλά ας σκεφτούμε τι περνάει ο ελληνικός αθλητισμός, πόσα στάδια είναι κλειστά και πως κάποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα της μετακίνησης. Η Παραολυμπιακή επιτροπή και ο πρόεδρος κ. Φουντουλάκης μέσω χορηγιών προσπαθούν να μειώσουν τις δυσκολίες που συναντάμε.

Υπάρχουν εμπόδια για σένα;
Αυτή που βάζει τα εμπόδια είναι η πολιτεία. Ευτυχώς έχω τη σύζυγό μου, Στέισι,  που με βοηθάει και πολλές φορές με πόνο στα χέρια και στα πόδια γιατί αναγκάζεται να με σηκώσει! Από την πολιτεία δεν υπάρχουν ράμπες, μεταφορικά μέσα, χώροι για να αθληθούμε και οικονομική στήριξη για να καλυφθούν τα βασικά έξοδα.

Τι μήνυμα στέλνεις μέσα από τη συμμετοχή σου στα Street Relays;
Τα Street Relays συμβολίζουν την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Μαθαίνουν στον κόσμο ότι μπορεί να αθλείται ένας άνθρωπος με αναπηρία. Είναι σημαντικό να το δείχνουμε αυτό στα μικρά παιδιά και όσα έχουν αναπηρία να γνωρίζουν ότι μπορούν να γυμναστούν. Ο αθλητισμός είναι η μεγαλύτερη άμυνα για τα προβλήματα. Είναι ζωή. Γι’αυτό πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στα Relays.