Βίκος Street Relays – Tips: Η αλλαγή της σκυτάλης

Βίκος Street Relays – Tips: Η αλλαγή της σκυτάλης

Τα Βίκος Street Relays σας προσφέρουν μια νέα δρομική εμπειρία. Η σκυταλοδρομία δεν είναι απλά ένας αγώνας δρόμου. Μπορεί να είναι το ίδιο εύκολος, είναι όμως σαφώς πιο διασκεδαστικός και διαδραστικός.

Εκτός από αυτό υπάρχουν και πολλά δώρα για τους συμμετέχοντες. Το μεγάλο έπαθλο, προσφορά της Nova που είναι Media Partner της διοργάνωσης,  είναι δύο ετήσιες συνδρομές “Nova Full pack” για αυτούς που θα πετύχουν τους καλύτερους χρόνους.

Για να καταφέρετε, όμως, να βελτιώσετε τους χρόνους σας, στους συγκεκριμένους αγώνες δεν αρκεί μόνο το τρέξιμο. Μια σημαντική παράμετρος είναι η αλλαγή της σκυτάλης. Πολλές ομάδες χάνουν χρόνο στις αλλαγές και τελικά τερματίζουν με μικρότερους χρόνους από ότι θα μπορούσαν στην πραγματικότητα. Ας δούμε μερικές συμβουλές:

Η προσέγγιση για την αλλαγή

Η ευνοϊκή προσέγγιση στο χώρο αλλαγής εξαρτάται, βασικά, από τον τρόπο, με τον οποίο αρχίζει να τρέχει ο επόμενος δρομέας. Από τη μία μεριά δεν επιτρέπεται να φύγει πολύ μπροστά, αλλά δεν πρέπει να μείνει και πίσω γιατί αυτό σημαίνει απώλεια χρόνου. Γι’ αυτό πρέπει να επιταχύνει και ν’ απομακρυνθεί ακριβώς μπροστά από τον δρομέα που καταφθάνει. Από την άλλη ο τελευταίος θα πρέπει μόλις να τον φτάσει να παραδώσει τη σκυτάλη και να… φρενάρει.  Συνεπώς, αν η εκτέλεση είναι σωστή, τότε κερδίζετε χρόνο σε όλες τις αλλαγές.

Η σωστή αλλαγή

Ο δρομέας την ώρα της αλλαγής πρέπει να κρατά τη σκυτάλη όσο πιο χαμηλά μπορεί, ώστε ο νέος δρομέας να έχει χώρο να πιάσει την άλλη άκρη και να μην γίνει μπέρδεμα. Αν η επιφάνεια που μένει για τον δρομέα που θέλει να φύγει είναι μικρή, τότε υπάρχει ο κίνδυνος της απώλειας της σκυτάλης και άρα του χασίματος χρόνου.

Προπόνηση στην αλλαγή σκυτάλης

Η εκμάθηση της αλλαγής μπορεί να γίνει  αρχικά περπατώντας, μετά τροχάδην και τελικά τρέχοντας στο ρυθμό του αγώνα. Αν το δοκιμάσετε με την ομάδα σας μερικές φορές πριν τον αγώνα, είναι δεδομένο ότι θα καταφέρετε να συντονιστείτε και να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα.