ΚΟΜΟΤΗΝΗ RELAYS

ΚΟΜΟΤΗΝΗ RELAYS

Σκυταλοδρομίες δρόμου Κομοτηνή 2014

Η επόμενη στάση της σειράς σε αυτήν την πρώτη φάση για το 2014, θα είναι στην Κομοτηνή την Κυριακή 11 Μαίου με το ηλιοβασίλεμα, αγώνες απογευματινοί με ώρα έναρξης τις 5μμ. και στο πλαίσιο των μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων «Ελευθέρεια». Στην Κομοτηνή ο αθλητισμός είναι πολύ ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας κι αυτό οφείλεται και στα ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Η ΠΟΛΗ

Είναι η έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έχει πληθυσμό 50.990 κατοίκους, από τους οποίους οι 10.000 είναι φοιτητές, καθώς στην Κομοτηνή έχει την έδρα του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Καταγράφεται στην ιστορία από την ύστερη αρχαιότητα, το όνομα της ανάγεται στον 5ο αιώνα π.Χ. και συνδέεται με την ομώνυμη κόρη του ζωγράφου Παρρασίου. Κατά τη βυζαντινή περίοδο ήταν το μικρό οχυρό των Κομοτηνών ή Κουμουτζηνών και στη συνέχεια αναδείχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο στην υστεροβυζαντινή περίοδο. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας αναδείχθηκε σε διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιφέρειας της ανατολικής Μακεδόνίας και της Θράκης. Ακολούθησε η πρόσκαιρη κατάκτησή της από τους Βούλγαρους

Μετά τη λήξη του Α’ παγκοσμίου πολέμου τον Αύγουστο του 1919 η πόλη καταλήφθηκε από γαλλικά στρατεύματα και ετέθη υπό το καθεστώς της Διασυμμαχικής Θράκης. Την 14 Μαΐου 1920 ενώθηκε με την Ελλάδα, μετά από ενέργειες του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και τους Χαρίσιου Βαμβακά. Κατά την περίοδο της βουλκαρικής κατοχής, σχεδόν όλοι οι Έλληνες εγκατέλειψαν την πόλη. Ο ελληνισμός της Κομοτηνής, τονώθηκε μετά την ανταλλαγή πληθυσμών της συνθήκης της Λωζάνης το 1923.

Ο αστικός της χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία χάρη στην ιστορία της και τον πολιτισμό της, στοιχεία που είναι υπεύθυνα και για τα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης.