ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ RELAYS

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ RELAYS

Αγώνας Σκυταλοδρομίας Δρόμου 10χλμ. “Thessaloniki Street Relays 2014”

Κυριακή 4 Μαΐου 2014 – Νότια Πύλη ΔΕΘ, Πλατεία ΧΑΝΘ, ώρα 17:45

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος ΕΡΜΗΣ 1877 ενώνει τις δυνάμεις του με το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το ΓΣ Ηρακλής, τη ΧΑΝΘ και το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, για να κάνουν μία καινούργια αρχή.

Το απόγευμα της Κυριακής 4 Μαίου 2014 φέρνουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη Αγώνα Σκυταλοδρομίας Δρόμου 10χλμ. (4×2500μ.), με την επωνυμία: “Thessaloniki Street Relays 2014” που αποτελεί μέρος της πρωοτποριακής σειράς αγώνων Βίκος Relays 2014.

Οι σκυταλοδρομίες δρόμου είναι αγώνες για όλους ανεξαιρέτως και μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή αθλητές και αθλούμενοι ανεξαρτήτου επιπέδου φυσικής κατάστασης. Μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί η συμμετοχή, είναι οι αιτούντες να έχουν γεννηθεί το 2001 και πριν.

Με βάση τις αγωνιστικές διατάξεις, στις σκυταλοδρομίες δρόμου, έχουν καθοριστεί να υπάρχουν 3 κατηγορίες ομάδων, οι οποίες είναι:

Ομάδες Ανδρών (4 άτομα)

Ομάδες Γυναικών (4 άτομα)

Μικτές Ομάδες (τουλάχιστον 1 άτομο διαφορετικού φύλου στην κάθε 4άδα).

Κόστος συμμετοχής 15€ για κάθε ομάδα των 4 ατόμων. Σε περίπτωση συλλόγων, ομαδικών εγγραφών, μαθητών, φοιτητών, που θα σχηματίσουν τουλάχιστον 5 ομάδες (από 4 άτομα η κάθε μια), το κόστος συμμετοχής θα είναι 12€ (3 ευρώ το άτομο).

Δήλωση συμμετοχής γίνεται από έναν εκπρόσωπο κάθε ομάδας, ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του αγώνα www.relays.gr, καθώς και στα γραφεία του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου ΕΡΜΗΣ 1877 (Καυτανζόγλειο Στάδιο, Κτίριο 3, 1ος όροφος) 10-12 το πρωί και 6-8 το απόγευμα τις καθημερινές.

Η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής για το “Thessaloniki Street Relays” λήγει την Τετάρτη 30 Απριλίου (12 το μεσημέρι). Σε περίπτωση που υπάρξουν κενές θέσεις θα γίνει η σχετική ανακοίνωση από τη διοργάνωση.

Επίσης, παράλληλα θα γίνουν και παιδικές σκυταλοδρομίες Kids Relays (χωρίς κόστος συμμετοχής) όπου θα μπορούν να λάβουν μέρος παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, δηλαδή μαθητές δημοτικών σχολείων γεννημένοι από το 2007 έως το 2002.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και ερώτηση που θα υπάρξει, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με e-mail στο [email protected], ή στέλνοντας μήνυμα στην διεύθυνσή μας στο Facebook. (Greek-Street-Relays).

Η ΠΟΛΗ

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδα και έχει πληθυσμό άνω του 1.000.000. Ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο το 316πΧ, πήρε το όνομά της από την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και από τότε άνθισε μέσα από διαφορετικές δυναστείες, βασίλεια και αυτοκρατορίες. Υπήρξε η βάση του μακεδονικού στόλου και οι αρχαίοι Μακεδόνες πίστευαν πως την πόλη την προστάτευαν οι θεοί του Ολύμπου. Μετά τη διάσπαση του μακεδονικού βασιλείου και την πτώση των νέων δυναστιών, ακολούθησε η περίοδος της ρωμαϊκής και την βυζαντινής αυτοκρατορίας όπου η Θεσσαλονίκη ήταν το επίκεντρο.

Η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης, αλλά και η παρουσία της μέσα στους αιώνες, την έχουν καταστήσει πολυπολιτισμική πόλη. Το 1432 κατελήφθη από τους Οθωμανούς και με την εκδίωξη των Εβραίων από την ιβηρική χερσόνησο και τη βόρεια Ευρώπη, δημιουργήθηκε μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη παγκόσμια εβραϊκή μητρόπολη. Στα μέσα του 19ου αιώνα, η πόλη ήταν πλέον το κοσμοπολίτικο αστικοποιημένο κέντρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μετά την απελευθέρωση της το 1912 και την προσάρτηση της στο ελληνικό κράτος, ο πληθυσμός της πόλης παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές. Έρχονται πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη και εγκαταλείπουν την πόλη οι μουσουλμάνοι.

Οι πληθυσμιακές μεταβολές συνεχίζονται κατά την περιόδο της γερμανικής κατοχής, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το μεγαλύτερο μέρος της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Περίπου 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ως το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη άρχισε να αναπτύσσεται.

Εν έτη 2014 και παρά τις μεγάλες καταστροφές (πυρκαγιά 1917, σεισμός 1978) διατηρεί ακόμα το χαρακτήρα μια βυζαντινής πόλης, με έντονα ρωμαϊκά στοιχεία αλλά και απομεινάρια της οθωμανικής κατοχής.